Internationella mensdagen! 

Idag är det internationella mensdagen. Det är också hamburgarens dag, men låt oss börja med menstruationen. Senast jag skulle köpa bindor upptäckte jag i sista sekunden att jag höll på att köpa PARFYMERADE!!! Eller doftneutraliserande som de kallas. Mensblodet är alltså en doft som ska neutraliseras med hjälp av parfym? Det vet väl alla som gått i högstadiet, att det är svårt att maskera kroppslukter genom att tillföra andra (läs: svettig kille med Fahrenheit*). Jag har för övrigt aldrig känt nåt behov av att neutralisera något eftersom jag aldrig känt mig äcklig när jag haft mens. Men det är alltså vad unga tjejer ska lära sig. Mens är något äckligt som ska gömmas. Och det luktar så starkt att man behöver särskilda bindor. Vad dåligt snipporna ska må av att parfymeras! Positiv grej: folk är arga på företagets Facebooksida. Älskar Evelina Glad.  

 Är det förresten nån här som använder menskopp och vill recensera? 

*Ett spännande experiment vore att som ca 35-årig man gå på krogen doftande Fahrenheit. Vilka knappar det skulle kunna trycka på hos jämnåriga personer…

Syftet med mensdagen är att prata om vatten och sanitet i världen. I vissa länder slutar flickor gå till skolan när de har fått mens, eftersom det inte finns toaletter på skolan. 

21 reaktioner till “Internationella mensdagen! ”

 1. Så sjukt bra med menskopp!! Jag blöder ganska mkt så jag blödde alltid igenom men icke med menskopp! Plus bra för miljön! Plus bra för plånboken! Plus bra att man slipper ha med sig en massa bindor o tamponger. Minus: du måste typ ha en egen kastrull (gömd nånstans så ingen tar fel) för att koka koppen i.

  1. Jag kokar aldrig min mer än varannan dag, ibland inte förrän efter varje ”omgång”, så det är väl bara om man är bortrest länge som det krävs en kastrull att ha med sig. Materialet är inte särskilt benäget att dra åt sig bakterier, så under själva användningscykeln är man hyggligt säker.

 2. Menskopp är svinbra! Men tar lite tid att Vänja/lära sig. Haha jag använder såna där parfymerade Trosskydd … Köpte fel först, gillade sen… Men ja det är kanske ett rätt sjuk grej.

 3. Jag har menskopp, så sjuhukt bra köp! Avskyr bindor och blir kliig av tamponger men nu mår snippan bra. Beställde via Groupon när de hade nån deal, minns inte vad jag betalade men 149 kanske? Har testat två storlekar, den mindre kunde läcka lite men den större funkar hur bra som helst (är 36 och hade fött ett barn sist jag hade mens, hoppas slippa undan ett tag till nu efter andra barnet). Tycker definitivt du ska testa!

 4. Jag har använt menskopp i flera år och det är det bästa jag någonsin börjat med. Ja, det kan läcka inland men inte mer eller värre än med tampong eller binda.
  Fördelar:
  – saker som träning, simning, strandhäng, prova kläder, vara naken av en eller annan anledning är mycket lättare. Min fitta älskar att jag kan sova utan trosor även när jag har mens.
  – om man är sån som åker på festival och/eller campar är det också mycket lättare. Du bara häller ut blodet och sköljer med vatten från din flaska och du är good to go.
  – knipmusklerna får jobba på ett lågfrekvent sätt vilket i längden innebär att du minskar risken för inkontinens och får en starkare bäckenbotten vilket alltid är bra.
  – ekonomiskt! Enkelt! Du har koll på hur mycket du blöder. Du lär känna din kropp på ett helt nytt sätt.

  Jag brukar bara koka min mellan användningar och har ingen särskild kastrull. Kokande vatten och en vanlig diskning fixar biffen med eventuella bakterier.

  Nackdelar:
  – Ehm. Lite meckigare att ha sex under mens då det är lätt att glömma bort att man har menskoppen inne, särskilt under de sista dagarna. Men också gött för att menskoppen tillåter liksom fittans övriga vätskor att flöda ganska fritt.

  GO MENSKOPP!!!

 5. Har inte testat menskopp, men kan meddela att Fahrenheit fortfarande funkar på mig i alla fall. (ännu hellre den lite tyngre varianten som heter Fahrenheit Absolute)

  Parfymerade bindor är typ bland det dummaste jag hört.

 6. Jag använder menskopp. Tycker det funkar jättebra. Det är lite annorlunda men egentligen inte.
  Några saker jag har upptäckt när jag researchade är att 1. Storlek har inget med ålder eller barnfödande att göra utan hur mycket man blöder och hur högt/lågt ens livmodertapp sitter. 2. Det går inte att testa när man inte har mens. På riktigt. Det är som natt och dag. Så misströsta inte om det inte funkar vid testkörning.

  Jag har koppar från Meluna utan silicon. De har ett set med utprovningskoppar (med hål en bit i så att man inte kan använda dem) för 7-8€. Det funkade för mig för att ens fatta om det skulle kunna funka för mig.

  Det finns ganska mycket på Youtube. Bland annat en ung brittisk tjej, Bree tror jag, som bland annat pratar om storlek och som har testat typ alla koppar som finns på marknaden.

 7. Har också menskopp. Min heter mooncup och är inte så vanlig men svinbra. Har t om ärvt min kopp. Den har lite tjockare kanter än de flesta och jag gillar att den inte kommer i nån himla färg. Jag blöder rätt mkt och har dessutom lätt att få svamp plus bristningar i slemhinnan vid mens, vilket såklart gör ont. Men inget av de två sistnämnda sakerna har hänt sen jag bytte till kopp och jag har aldrig blött igenom koppen så länge den suttit rätt. Finns en variant om en inte fött barn (den jag har) och en om en har fött barn (som min vän bytte till). Alla är nöjda!

  1. Jag kokar innan första användning vid varje mens och tvättar med samma tvål som jag har till fiffi efter sista användning. Det räcker gott och väl. Glöm bara inte att rengöra de små hålen!

 8. Tycker absolut du ska testa menskopp. Jag har använt sedan 2008 tror jag och kan inte alls tänka mig att gå tillbaka till engångsskydd. Känns så bra både för att det är smidigt för egen del samt bättre för miljön.

 9. När jag bodde i Tyskland var det rätt vanligt med parfymerat toapapper. Det fanns bl a ett som hette Happy End. Fantastiskt roligt!

  Spännande med alla svar om menskopp!
  Nu fick man någ att fundera på.

 10. Jag köpte av misstag dessa ”doftneutraliserande” bindor. Kan säga att det nu doftar fräääääscht (eller inte) i lådan där de förvaras. Jag är på tom för snål för att slänga dom. Än så länge.

 11. Jag är rätt sur för jag har varit ett visst bind-märke trogen sen jag fick mens 1990 (tror de typ lanserades då). Och så är jag gravid och slipper mens i 15 månader bara för att upptäcka att nu stinker mina favvisar svinkonstigt! Wtf? Finns inga oparfymerade kvar att köpa?

  Tyvärr lite dålig på att pilla in prylar i snippan så därav osäker på menskopp. Men alla som använder verkar ju frälsta..,

 12. Har precis börjat med menskopp, ser bara fördelar med det! Bekvämt, inte uttorkande, man behöver aldrig vara orolig att inte ha skydd hemma, miljövänligare… Kommer lätt börja sjunga menskoppens lov!

 13. Skulle gärna prova menskopp! Men är lite rädd att den ska typ fastna i spiralens trådar och jag råkar dra ut den. Lär göra gahahanska ooont! Läste nånstans att menskopp inte rekommenderas för de med spiral. Men om nån har en annan åsikt/erfarenhet av detta: dela gärna med er!

 14. Älskar menskopp! Är så glad att jag fått upp ögonen för den. Det enda jag använder genom hela cykeln. Har en mycket flytningar en dag så kan en också använda koppen.
  Tycker jag litar på den bättre efter att jag tog ut spiralen men funkade bra med spiral också.

 15. För att neutralisera debatten,jag testade menskopp efter alla lovord som finns men blev inte alls så lyrisk som jag hoppats på.
  1. Den skavde. Hade konstant skavande obehagskänsla av den.
  2. Den fastnade och jag hade skitsvårt att få ut den. Mitt senaste försök så krävdes det 20 min desperat karvande med naglarna i fittan innan den lossnade. Stressen under den övningen…

 16. älska menskopp! Blöder annars igenom binda + tampong. Glada slemhinnor, glad miljö o glad plånbok. Men gäller hitta rätt storlek och om man har spiral krävs det att man är jätteförsiktig så man inte rubbar den.

 17. I veckan blev jag så arg på min menskopp så jag slängde den i väggen. *vuxen* Efter två års användning så är jag nog helt enkelt redo att ge upp och inse att det inte är för mig. Fördelarna (för mig) är miljövänligheten och ekonomin. Till nackdelarna (för mig) hör att det ibland har tagit mig säkert en kvart-tjugo minuter att försöka få in koppen (och få den att veckla ut sig inuti mig) och ja ibland har jag helt enkelt fått ge upp då koppen och kroppen inte vill samarbeta. Den ger mig emellanåt skav, ibland från början och alltid mot slutet av mensperioden. Den läcker, vilket jag antar är till följd av att den inte vecklat ut sig ordentligt men ibland är det helt omöjligt att veta om den sitter rätt. Om en tampong har läckt för mig så har jag liksom vetat att det är för att jag haft inne den för länge, nu kan det ske lite hipp som happ. Den luktar helvete om man inte har möjlighet att koka den direkt efter mensperioden (om man är ute på resa t.ex. och förvarar den i necessären tills vidare… gah). Jag måste ha superkorta naglar när jag har mens för annars nyper jag mig i slidan vid insättningen tjohej.
  Ja det var det. Jag är glad för att det passar så många men ibland kan jag bli lite trött på ”menskoppshetsandet”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.