Krispig tvätt

Jag är uppväxt utan sköljmedel och torktumlare och uppskattar verkligen den lite stela känslan av nytvättade plagg som hängt på tork, rivig frotté som verkligen torkar bort fukten (helt nya handdukar är så äckliga) och krispiga, släta sängkläder. 

När jag flyttade hemifrån körde jag således all tvätt i ett hav av de blommor och frukter som fanns på sköljmedelsmarknaden och tumlade ungefär alla typer av plagg. 

Åtminstone tills vi fick barn och jag insåg att sköljmedel typ bara är kemikalier och att man lika gärna kan använda nån parfym direkt på barnet som att sätta på det ett plagg som marinerats i sköljmedel. Då skulle man dessutom kunna välja en doft man gillar, istället för den där wunderbaumsaktiga lukten? I början använde vi oparfymerat sköljmedel men sen insåg vi att det gick minst lika bra utan. 

Eftersom jag själv använder parfymerat schampo, balsam, duschkräm och deo på mig själv och gärna eldar nåt dyrt doftljus en timme i veckan så känns det skönt att inte ha en ständig air av sköljmedel i hemmet. 

Men OBS, jag tycker inte det är konstigt alls att folk gillar sköljmedelsgrejen, minns exakt hur härligt jag tyckte det var. Gick runt och provluktade i affären och höll på. 

En annan jobbig grej förresten: ni vet luddet i torktumlaren? Det är fibrerna från tyget som slitits loss. Skulle man fortsätta tumla ett plagg länge skulle det inte bli något kvar.  

3 reaktioner till “Krispig tvätt”

  1. Jag har först nyligen upptäckt det fina med sköljmedel: om man blandar det med vatten och sprayar på fladdriga syntetiska plagg blir de inte alls lika elektriska. Men använder utan lukt och astma/allergi-märkt.

  2. Säg inte det här till nån men: *ser sig över axeln och väser* Vi har ingen torktumlare! Det fanns liksom ingen när vi flyttade in i huset. Och vi har bytt ut tvättmaskinen men tycker att vi klarat oss bra ändå, utan tumlare. Fast sen fick jag så jäkla många kommentarer på jobbet när jag började fråga runt om varför man skulle ha en torktumlare. Verkade som om det var nåt livsuppehållande elixir typ. Och säkert tre personer frågade förundrat MEN HUR GÖR NI MED UNDERKLÄDER OCH STRUMPOR?? och jag ba, lika förundrat: Eh…vi typ…hänger dem…på torkställningen… Och all of a sudden började jag googla torktumlare som besatt. Gött å höra att man kan leva utan torktumlare, det tackar jag för, då tänker jag fortsätta vara stönig och låta bli. (Minuset är förvisso torkställning uppställd i vardagsrummet, men jag ser det som en installation över mitt liv)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.