Krona per användning 

Häromdagen satte jag på mig en svart topp som jag köpte på H&M i början av sommaren, när jag var desperat efter några fler kortärmade alternativ. Sen tog jag av mig den och slängde den i högen med plagg till klädinsamling. Den sitter inte bra och materialet är obehagligt. Jag tror att den kostade 199 kronor och jag har använt den en gång.

Tio gånger så mycket kostade en kaftan jag också köpte i början av sommaren. Den har jag använt kanske 20 gånger redan och den är alltså nere i 100 kronor per användning. Jag älskar den. 

Jag älskar också en svart tröja jag köpte på Monki för kanske 400 kr. Jag har använt den massor (den är definitivt nere i 5 kr per användning) men nu är den alldeles nopprig och ful. Hade det varit bättre att köpa en tröja för 1200 i ett bättre material och kunna använda den längre, kanske ett par år till åtminstone? Vad är ens ett bättre material? Vilka material håller länge utan att få noppor eller bli fula? För det är ju inget som bara händer billiga plagg.

Diskutera i smågrupper i kommentarsfältet tack. Närå men alltid glad för tips! 

Illustrerar detta med en kashmirtröja från Soft Goat. 

26 reaktioner till “Krona per användning ”

 1. Så svårt det där!
  Ofta snålar jag ut och köper billigare alternativ, men som används ett fåtal gånger på grund av blir noppiga, krymper, tappar formen osv. Så egentligen lägger jag väl mer pengar på dåliga kläder än vad jag hade gjort med kvalitet. Å andra sidan har jag en tvååring, och behöver byta kläder ofta pga kladd, så behöver ju ofta köpa många grejer på en gång.
  Och vissa finare (dyrare) tröjor jag har, från typ Acne och Whyred, har efter ett fåtal användningar också blivit noppiga, gått hål i osv. SVÅRT!! Det finns ju även miljöaspekter, utöver det ekonomiska. Har en kompis som är suverän på att spara kvitton och reklamera när kläder/skor inte håller måttet. Borde kanske ta efter.

  1. Men exakt så här tänker jag också! Jag försöker verkligen vara mer rädd om mina kläder, ska köpa sånt där ulltvättmedel till ylleplagg och försöka vädra istället för att tvätta osv. Ändå blir en del dyrare plagg fula lika snabbt som billigare. Antar att jag behöver lära mig mer om material. Och ja, reklamera är bra!

 2. Numera syr jag ju nästan alla mina tröjor, topar och klänningar själv. Och det blir inte perfekt, jag använder inte allt (iaf inte så många gånger) och det är inte en klassisk garderob. Men det är roligt 🙂

  Sen försöker jag satsa på att det finns lite kvalitet hängande, ett par Marimekko (en svart klänning som är så enkel och så användbar och ett par svarta byxor som fungerar till allt!) och lite Me & I. Mer klassiska saker som går att använda många år och många säsonger.

  Friluftskläder och jackor försöker jag köpa riktigt bra kvalitet och min äldsta jacka är en Haglöfs som nog är 8-9 år och fortfarande används nästan varje dag.

  Har blivit bättre på att inte spontanköpa saker som egentligen inte sitter jättebra. En bra grej med att sy själv, det sitter oftast perfekt 🙂

  Jag tycker det låter som att Monkitröjan är värd, men inte H&M.

 3. Min kompis som är textilingenjör säger att man ska känna på tygets tjocklek bland annat, hur ”strukturen” är och hur är plagget sytt… Lättare sagt än gjort för en amatör på området, men jag tänker på t ex Dagmars koftor, de är ju ”tunga” liksom, nästan grova. Jag hade en av deras koftor i sex-sju år. Även en kappa från Jascha hängde med i ungefär lika många år. Känns nästan som slump ibland, har dyra plagg som inte alls hållit måttet, medan andra plagg från samma märke levererat mycket bra.

 4. Hög igenkänningsfaktor på detta!
  Jag har svårt att köpa ”kvalitetsmärken” för det känns som att de nästan alltid är gjorda för långa personer och jag är en kortis. De sitter helt enkelt inte bra! Någon läsare med tips?

  Sen tycker jag också det är svårt att förutsäga vilka kläder som visar sig bli de där älskade plaggen som används 1000 gånger och till allt, och vilka som skulle vara de där perfekta basplaggen men som bara känns meh efter ett par gånger.

  1. Men vad tråkigt. Jag tror att Filippa K började göra kläder för personer som är mer petite, men det behöver ju inte betyda att det passar dig…

   Håller verkligen med om sista meningen!

 5. Jag tycker liksom aldrig att min ekonomi och min garderob ”kommer ikapp” för att ha råd att köpa de där dyra plaggen med bra kvalité. Alltså när det gäller ekonomi så är jag väl medveten om att det handlar om att jag hellre köper en ny klänning OCH går på restaurang och dricker vin för pengarna. Men tycker iallafall att jag blivit bättre på att välja de plagg från H&M som håller och hoppar över de som tappar allt efter 3 tvättar. Nu handlar jag oftast en blandning av H&M och lite mellan typ ”and other stories” och MQ, men aldrig riktigt dyra märken. Önskar att jag var bättre på vintage eller att sy!

  1. Ja men det handlar ofta om ekonomi och många har väl inte ens möjlighet att välja mellan restaurangbesök och ett plagg. Lite störigt när nån tipsar om att bygga upp en basgarderob med märkeskläder etc, det är ju omöjligt för en stor del av målgruppen.

   1. Ja, men precis. Det är ju ett privilegium att kunna välja vad en vill lägga pengarna på eftersom det ändå finns lite pengar. Kommer ändå aldrig sluta hoppas på den där basgarderoben av hög kvalité.

 6. Jag investerar alltid extra i skor (alla sorters skor – träning, höst, vinter mm) och en schyst vinterjacka. De får kosta. Men då förväntar jag mig att kunna använda de länge. Väska är också bra exempel där jag kan lägga extra pengar.

  Däremot älskar jag att köpa kläder. Koftor, klänningar, skjortor mm. Men jag är väldigt petig med vad jag gillar. Så, det är kul att köpa lite mer (billigare) utav det och gå efter säsongen. För att det är kul 🙂

 7. Köp aldrig akryl eller polyesterblandningar. Dom kommer noppa sig.
  Naturmaterial med långa fibrer är bäst.

  Hur dom håller sig rent formmässigt är svårare. Det beror ju lite på hur mycket dom snålat med material och hur många plagg dom försökt få ut på en rulle tyg etc. Det kan ju även ett dyrare märke göra för att få bättre marginaler.
  Man får hitta sitt favoritmärke tror jag. Och efter att ha jobbat länge med kläder tycker jag man kan lära sig att känna på plagget om kvaliteten är ok. Underskatta aldrig hur plagget känns.

  Om man köper dyrare är det kanske lättare att reklamera efter en lite längre period eftersom man borde kunna förvänta sig mer?
  Dom billiga märkena får man kanske se som en lyckosam affär när man springer på nåt riktigt bra.
  Andrew har några Acne t-shirts, alla har fått helt sneda sömmar efter tvätt. Så sjukt irriterande, dom är hutlöst dyra. Sånt gör att jag tappar respekten direkt. För mig visar det på att man inte bryr sig om kläder i sig utan bara vill tjäna pengar på sitt namn. Grrrr!

  1. Ja, det är mitt mest störande. När jag väl köper ett dyrare plagg och kvalitén inte är nämnvärt bättre än H&M.

 8. Jag har ju jobbat på produktion av Åhléns egna märken på damkläder. Och alla plagg kaviltetstestades på vårt kontor. Vi tvättade, mätte sömmar, krympning, körde tyger genom en noppmaskin (en maskin som nöter tyget och så mäter man efter olika många varv hur mycket det noppar) etc. Det fanns tydliga bestämmelser hur mycket ett plagg ”får” krympa, hur mycket färg får blekas, sömmar vridas osv.
  Det hela togs absolut på allvar och vi hade en person på heltid som bara jobbade med att kontrollera kvalieterna på plaggen vi producerade.
  Hur ett mindre märke jobbar vet jag inte, ibland kan ju ett större företag ha större resurser att genomföra kontroller samt kunna pressa priser på bra kvaliteter genom att beställa stora kvantiteter, vilket ett mindre märke inte kan. Så inte jättekonstigt om samma kvalitet kan vara billigare hos en kedja tex.

 9. Det handlar mycket om att lära sig om material och hur de funkar efter tvätt. Aldrig, aldrig köpa akryl t.ex. för det blir inte snyggt efter tvätt. Viskos drar ihop sig och blir ”stumt” efter tvätt, men det kan åtgärdas genom att man drar i plagget i vått tillstånd och ev stryker. Man tjänar alltid på att köpa äkta skinn i skor och väskor.
  En bra regel är att alltid läsa tvättrådslappen så att man vet vad det man gillar och de kvaliteter som funkar innehåller.
  En annan bra regel är att lägga plagget framför sig och kolla på sömmarna. Är de raka? Går de i tygets trådriktning? Hur ser fållarna ut? Jämna eller bubbliga? Sitter plagget bra över axeln, dvs sitter sömmen i övergången mellan axeln och armen?
  Handlar mest från kedjor, men det lönar sig att vara petig med material och passform. Vissa bastoppar från H&M har jag haft i massor med år för att de sitter så bra och har skön kvalitet.
  Brukar spara kvittot till efter första tvätten men har reklamerat ett antal plagg till olika billigare kedjor utan kvitto och det brukar gå bra. Tveka inte att gå tillbaka med sådant som inte håller kvaliteten.

 10. Jag HATAR att alla tröjor jag köper (tshirts) får små hål efter en tvätt. Why is this?! Tvättmaskinen har inget vasst. Jag tvättar bhar i påse.
  Buhu.

  1. Just t-shirtar som får små hål är sjukt irriterande, men min syster som jobbar som inköpare i en stor klädkoncern nära alla, säger att man tyvärr måste tvätta t-shirtar i 30 grader och ha väldigt låga varvtal på centrifugen, samt inte torktumla dem, om de inte ska få hål. Så nu sparar jag alla ömtåliga plagg i en egen tvättpåse och kör snällt, separat.

 11. Så intressant, jag har verkligen funderat på varför det alltid blir små oförklarliga hål på mina t-shirtar!!

 12. Så bra inlägg och kommentarsfält! Blev inspirerad att reklamera så idag hsr jag reklamerat två plagg (via mail) ska bli spännande att se hur det går.

 13. Så himla lärorikt kommentarsfält det blev av detta! Har fått massa nya tips inför framtida klädinköp och klädvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.