Ryggskott

I lördags morse fick jag ryggskott. Fem års graviditeter och bärande av bebisar+barn utan nån träning av bålstyrka tog ut sin rätt, antar jag. Plus: alla vet ju att man ska börja styrketräna innan man börjar springa. Det får bli mitt projekt i vinter.

Jag blev i alla fall tipsad om att googla McKenzie så jag gjorde övningarna flera gånger under dagen (så bra tips!!) och försökte hålla mig i rörelse, tog med Arve och åkte hem till Carro, sen gick vi till en lekpark. På kvällen låg jag i soffan med fötterna på en kuddhög. Och när jag vaknade på söndag morgon var det mycket bättre, jag kunde i alla fall stå ganska rakt och grät inte när jag reste mig upp. Så skönt!

I söndags var jag med Juni på hennes balett, på eftermiddagen åkte hela familjen till Tyresta. Vad fint det är där! Båda barnen tyckte att det var jättekul att gå Tjäderstigen och Arve gick nästan 1,3 km på egen hand och följde stigen. Det är ju ”ganska” svårt att promenera med en 18 månaders i vanliga fall så det var ganska skönt, särskilt med tanke på att även Martins rygg ballat ur. 

   
På kvällen åt vi charkisar, pata negra, olika salami, chevremacka på surdegsbröd med honung, nötter och ruccola. Det kostade inte mer än om vi hade köpt en varsin pizza. Ibland vill man ju ha en pizza men ibland vill man mest ha något som går snabbt och är gott. Då vinner charkisar överlägset tycker jag. 

 Slut på dagbok om min helg!

13 reaktioner till “Ryggskott”

 1. Jag springer runt 100-200 km per vecka och har så gjort i 4 års tid men har aldrig hört talas om att man måste styrketräna. Frågar du mig så är det bara ren bullshit att man måste styrketräna innan man börjar springa. I alla fall om det handlar om att bli en bättre löpare. Sen kan styrketräningen komma till hands i övriga vardagslivet men inte för löpningen. Jag skulle istället rekommendera dig att stärka bålen, ländryggen samt väcka det muskler du redan har i kroppen.
  Jag brukar köra övningar som jag inspireras av från Istagram-kontot Ourfitfamilylife. Mycket bra där som man enkelt fixar hemma.
  Sedan tjatar jag (snart ihjäl mig) på folk att man ska se till att ha en smidig och rörlig kropp för att på så sätt undvika överbelastningar på kroppen.
  Världens enklaste grej för det stavas Y O G A. Många, framför allt män, blir lite rädda när man nämner yoga eftersom man har fått fel bild av det. Sedan jag började med yoga regelbundet (också det enkelt hemma i lugn och ro) så har nästintill alla mina muskelproblem försvunnit.
  I denna länken finns flera bra program:
  http://www.runnersworld.com/tag/runners-world-yoga-center
  Hon som håller i det är väldigt tydlig och det är inga problem alls att hänga med.
  Jag skulle rekommendera Recovery och Essential yoga så ofta du hinner. Därefter kan man lägga in Power och Core yoga någon gång i månaden (dessa 2 är lite jobbigare). Det kommer ta sin tid så ha lite tålamod men efterhand kommer du märkar hur mycket bättre dina muskler mår. Och när du kört ett tag märker du vilka övningar som passar bra och då kan man göra ett eget program.

  Så skippa ren styrketräning och se till istället att stärka kroppen, väcka dom muskler du redan har och sedan se till att dom mår bra och får rörlighet.
  Good luck!

  1. Både yoga och body balance (pilatesinspirerad) är UTMÄRKT styrketräning för löpare 🙂 Alltså, det beror ju på vad man lägger in i begreppet styrketräning, det handlar ju inte om att lyfta hantlar utan om att stärka kroppen så den fungerar till det man vill att den ska fungera till tänker jag.

 2. Nu är jag verkligen inte nån expert på ämnet, men har ju också fött 2 kids å gillar löpning. För det är kul! Och jag kan bara instämma i Daniels råd. De råden har jag även fått från en nära vän (som också fött två barn å nu ägnar sig åt ultralöpning). Ägnar mig (efter råd fr min ultravän) åt:
  1. plyo-träning (”hopp å skutt” å hopprep) för att stärka ben, knä- och fotleder.
  2. Yoga! Har appen Yoga Studio, å kör stretch/flexyoga påven styrkeyoga å blandprogram.
  3. Rörlighetsträning med träpinne (jag kör kvastskaft utan kvast!!!) för axlar, bröstkorg, skuldror, armleder etc (ska främja till ökad rörlighet/flex å därmed bättre hållning å bättre andning under löpningen. Här är bra länk: http://uppochhoppa.se/traningspass/ovningstips/tre-rorlighetsovningar-for-brostrygg/
  4. Squats och excentriska tåhävningar utan vikter (bra för höftböjaren, låren å vaderna) tills det svider i musklerna!
  5. Alltid ordentlig stretch efter varje löpning (brukar köra yoga studios 15minuters flexprogram)
  Slut på uppsats.
  Lycka till!

 3. Läste kommentarerna och är nu helt hypnotiserad av den där fit-family-mamman! Omg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.