Skolstart

Martin har stekt pannkakor och packat matsäck för imorgon har Juni idrottsdag. Jag är så glad för att hon till slut fick plats på den närmsta skolan. Pedagogerna verkar urgulliga och det känns som om det är fin stämning bland barnen. Hoppas verkligen att hon ska trivas där. 

Vi ska åka till Västerås efter jobbet och bo på nya The Steam Hotel (vi betalar för vistelsen vill jag säga direkt). Hoppas det är lika fint som det låter i text och ser ut på bild! Vi ska bara stanna en natt, gå på ävetyrsbadet och äta middag i en av restaurangerna på hotellet. Perfekt avstånd för en utflykt. 

En 18 våningar hög och 100 år gammal byggnad, 15 meter från vattenkanten, 800 kvm stort spa, granne med Sveriges enda actionbad och en utsikt över Mälaren som får dig att tappa andan. 


14 reaktioner till “Skolstart”

 1. Steker pannkakor till idrottsdag? Kan skolan begära att man tar med sig matsäck? Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri.

  1. Det är friskola så jag tror de gör lite som de vill, även om de såklart också ska förhålla sig till skollagen. Visste du förresten att många får ha med sig egen frukost till fritids eller betala för frukost i Stockholms stad? Hade ingen aning om det innan.

   1. Inte fritids har jag ej läst om men vet ex att Vasaskolan i city har fått kritik för liknande upplägg de satt i system. Bedrövligt naturligtvis för dom familjer som lever på marginalerna. Skollagen är tydlig med att ”En fristående skola får inte ta ut någon avgift om hemkommunen redan har betalat för skolmaten i sin ersättning till den fristående skolan.” undrar hur många skolor som berättar för sin kommun att idag har vi xx så eleverna själva får stå för matsäck och lunch och därför ska vi ej behöva få ersättning. Nåväl, hade nog inte sagt något den första gången men om det varit återkommande hade jag tagit upp det. (Vis mail givetvis pga konflikträdd ansikte mot ansikte hehe)

    1. Både kommunala skolor och friskolor tar betalt för frukost eller låter barnen ta med egen. Så var det där J först fick plats och även på nuvarande. Alltså, det är ju valfritt att äta men hon får såklart med sig frukost varje morgon. Där är det ju ännu värre för familjer på marginalen, när det gäller varje dag…

   2. Så var det här förut men sen blev det krångel och ändring så de som behöver äta på morgonomsorg får det utan att betala extra. Vet inte om det ingår i fritidstaxan?
    Frukost ska ju helst inte cara en klassfråga. 🙁

   3. Har du exempel på vilken skolor man får betala för sin frukost? Låter sanslöst.

  2. I ett fall nyligen fick skolan rätt av Skolinspektionen efter att ha begärt matsäck eftersom det ansågs som en ”ringa kostnad”. Så jo, ett par gånger per termin får i alla fall skolan göra så.

   1. Ok men skönt. Håller ju med om att skolan ska vara gratis och så men barnen tycker ju att det är himla mysigt att ha egen matsäck.

    1. Friskolor har samma regler som kommunala skolor när det gäller detta (och allt annat). När jag jobbade på skola fick vi be barnen att ta med matsäck max två ggr per termin. På Isoldes skola nu förbjuder de (iallafall i förskoleklass) att barnen tar med någonting överhuvudtaget till skolan just för att den ska vara avgiftsfri. Det gäller frukt, pennor, pennskrin, rubbet. Det är ju jättebra och bidrar till en skola för alla och jag har lovat mig själv att vara den förälder som säger ifrån om skolan skarvar just eftersom vi har råd. Tänker att den som lever på marginalen inte har kraft att säga till. Mitt egojag där emot känner sig himla snuvat på att köpa nytt pennskrin och bänkpapper he he

 2. Ett par dagar lunch om året har alla såklart råd med. Inte dyrare än frukt som mina barn tar med dagligen till kommunal skola. Det var samma då jag började skolan 1987. Dock tycker jag att skolan ska ha back-up för de som ändå inte har med sig. Kan vara slarv, glömska, ignorans….men hungriga barn ska skolan inte ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.