Små lungor 

Igår på väg hem från förskolan försökte Arve rymma sådär som en tvååring ni vet, springa jättesnabbt åt ett annat håll och skratta. Jag sprang efter och när jag fångade honom fick han som lite astma, han blev rädd och jag höll honom i famnen. I natt hände det igen, han vaknade av en dröm, blev ledsen och arg och fick svårt att andas. Jag tippar på förkylningsastma. Vi har ju en sån där mask och medicin hemma sen förra årets krupp/astma men eftersom det gick över då gjorde vi ingen utredning. ”En gång är ingen gång” typ. 

Vi ska prata med vården såklart. Men hur gör man med förskola och sånt? Håller barn med förkylningsastma hemma hela förkylningar? Ber personalen att se till så att de tar det lugnt? Det går ju inte. Jaja, vi börjar väl med vårdcentralen. 

16 reaktioner till “Små lungor ”

 1. Min erfarenhet är att förkylningsastman är som värst när förkylningen är det, och då har vår stora fått vara hemma. På förskolan har jag lagt astmamedicinen, men eftersom att personalen inte ger om de inte har ett läkarintyg på livslång sjukdom, så var det mest om det skulle bli riktigt illa.
  Förskolan har vetat om förkylningsastman och den mån det gått har jag bett att den stora ska få ta det så lugnt, som det är möjligt. Lycka till – det kommer att ge sig. En kan också medicinera förebyggande och då ger en ju medicin innan förskola. kram

 2. Vi håller peppe hemma de första värsta dagarna. Han är för medtagen då och har ofta hostat så mkt. När det gått över (vi har även montelukast) och han kanske bara behöver ta vid behov går han iväg. Vi har extra mask o inhaltor på dagis. Det brukar räcka med tre dagar hemma.
  Kram

 3. Kan tyvärr inget om astma men alltså dessa arga/ledsna UPPVAK, kan vi prata om dem? Ivan kör fan 1-2 varje natt. Kan handla om ”vill ha min jacka” eller ”ayton tappade vattnet” eller ”min ipaaaaaad” eller ja, vad som helst. Och skriken väcker hela familjen och ju mer man hyssjar och vyssjar desto argare blir han. Så tröttsamt detta. Hoppas det lägger sig snart.

 4. Vår lille har lätt astma. Men man ger ju bara morgon och kväll om det är i ok skick. I värre skick skulle hen nog inte vara på föris ändå. Vet att de sa till oss att man inte klassar det som astma förrän 3e ”attacken”. Man gör sen ingen utredning/undersökning, utan medicinerar efter symptom.

 5. Som Snellie säger så är symptomen på astman i princip bara närvarande när det är förkylning på gång. Nu var det väl 7–8 år sedan vi höll på med inhalatorer och allt, så jag minns inte exakt, men vi medicinerade förebyggande under vintersäsongen och behövde bara inhalera akut precis i början, innan långtidsbehandlingen började verka.

 6. Vår stora besväras mest av det på natten och lösningen (för oss) är 1. Högläge 2. Nässpray 3. Högläge. Om nätterna är ok brukar han orka med förskolan på dagarna. Tror dock att det är rätt lindrig variant han har.

 7. Vi medicinerade i förebyggande syfte under hela vinterhalvåret, och även medicin i samband med förkylningarna. Medicin på förskolan att ge vid behov.

 8. Håller bara hemma om allmäntillståndet är dåligt, sovit på tok för dåligt etc.
  Annars får personalen instruktioner i att ge vidgande. Kortisonet (Flutide) ger vi, 2 puffar morgon, 2 puffar kväll.
  I almmänhet tar det 48 timmar från kortisonstart till han mår ok. Så vintertid ger vi en sk underhållsdos för att inte ha så lång tid tills effekt uppnås.
  Min erfarenhet: få remiss till Barnmottagning.

 9. Tog oss på tok för länge att få ordentliga instruktioner och info om skillnaden mellan Airomir och Flutide, hur de ska ges för bästa effekt etc.
  Förrän vi kom till barnläkare på Barnmottagningen.
  Självklart ska personalen kunna ge vidgande.
  Fick höra att 1/3 småpojkar har förkylningsastma så det är otroligt vanligt.

  1. Och hur har de sagt om airomir och fluitide? Har också hört olika? Blå vid akut läge, orange för långtidsverkan. Men alltid ge blå innan orange?

   1. Det där säger läkarna faktiskt olika. MEN vi har bestämt oss att följa rådet från barnläkare att alltid ge airomir några minuter innan flutide. Då öppnas lungorna och flutiden, kortisonet alltså, kan komma in där det behövs mest.

 10. Frans har det värst på nätterna med sin astma så vi kör morgon, kväll och ev eftermiddag efter förskolan vid behov. Dvs han går på förskolan om allmäntillståndet är ok men förskolepersonalen vet om att hans hosta är astma-relaterat. OBS han har dock inte såna svårt-att-andas-anfall utan hosta. Gör det hela lite lättare.

 11. Vi måste prata mer om förkylningsastma.

  John blir så jävla sjuk när han blir förkyld och jag misstänker förkylningsastma. Han hostar mest (nästan endast) på nätterna, han får ibland andnöd av hostan, ofta blir han helt darrig under/efter en hostattack och han hostar så mycket att han kräks. Han är förkyld just nu, den peakade torsdag/fredag och han är feberfri sedan fredag kväll – men natthostan är fortfarande vidrig.

  JAG får ångest av hans hosta, och jag är rätt kool i vanliga fall. Han blir så leden och rädd 🙁

  Vad ska jag säga till BVC?
  Vi har varit inne med honom förut när han varit förkyld, senast under den härliga 9-veckorsförkylningen i våras. Eller ja, den började i våras och höll i sig till juni…

 12. Mitt barn C har ju en livslång historia av förkylningsastma. Det är lite svårt att svara på hur man ska göra, men man märker när de inte kan vara på förskolan. Men vi har vabbat väldigt mycket, ja. Vi ger alltid förebyggande medicin, hon får alltså både luftrörsvidgande och kortison varje morgon innan förskolan.
  När hon var mindre behövde hon ibland inhalationer mitt på dagen och då visade vi förskolepersonalen hur de skulle göra. De fick ju egentligen inte ge medicin, men gick med på att lära sig detta så vi skulle kunna vara trygga med att lämna henne på förskolan. Men personalen behövde aldrig ge henne någon inhalation.

 13. Men du Lisa, säg det till BVC så ni kan ha en inhalator och mediciner hemma ifall det skulle behövas! Mycket tryggt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.