Spiral, hur funkar det för dig?

Apropå pms och sånt. Jag vet att vi har pratat om det förut, men snälla ni som orkar: berätta hemskt gärna om hur det har funkat med er hormon- eller kopparspiral. Eventuella biverkningar osv. Och såklart även om det har varit helt smärtfritt.

Hälsningar från en väldig tacksam (och osäker) person.

101 reaktioner till “Spiral, hur funkar det för dig?”

 1. Har inte haft spiral själv men pratade med en barnmorska häromdagen som sa att det nu i år kommer en ny spiral med jättelåg hormondos som man kan ha i 5 år. Kan ju vara bra att känna till!

    1. Jag satte in en 5 årig spiral i slutet av 2019 och det har fungerat super bra. Det enda var att jag blödde i ca 1 månad efter insättning annars har det gått super. Kändes heller inte när de satte in den då jag fick lustgas vid insättning.

 2. Hade hormonspiral nåt år efter Fs ankomst, men kände mig inte bekväm med att gå omkring med ”nåt” i mig. Oroade mig (säkert helt klart i onödan) över att de där trådarna skulle hamna fel, perforera livmodern etc etc. Givetvis satt den finfint enligt gynekologen som fick plocka ut den..

  Kände mig inte påverkad av hormonerna på det sätt jag kunde göra med P-piller.

  Slut på rapport.

 3. Fantastiskt med hormonspiral som jag haft i tre och ett halvt år. Har alltid haft besvärlig mens, svår mensvärk och rikliga blödningar med lågt blodvärde och trötthet som följd. (Testade kopparspiral med riktigt rikliga blödningar som följd, typ så jag tuppade av). Dessutom är jag jättekänslig för p-piller, blivit nedstämd av de tre sorter jag hunnit testa i mitt liv. Med hormonspiralen: ingen mens alls. Alltså ibland glömmer jag bort att den nånsin funnits? Hallelujah!
  Nackdelar då?
  Hm. Hyn kanske inte precis blivit bättre, men inga katastrofer. Ibland nojar jag över att inte ”ha koll” på cykeln mtp att hormonspiral innebär en liten ökad risk för utomkvedeshavandeskap. Sammantaget: rekommenderas i (evig) väntan på det manliga p-pillret.

 4. Hade först kopparspiral efter min första graviditet pga gillar inte tanken på hormoner. Blödde precis hur mycket som helst, otroligt besvärande. Efter ett halvår blev jag gravid, då hade de stora blödningarna troligen flyttat spiralen ur läge och jag blev gravid ändå. Har nu en ettåring och en tvåochetthalvtåring. Efter min andra unge har jag nu Mirena hormonspiral, funkar kanon. Små sporadiska blödningar, liten hormonmängd (BM pratade om motsvarande ett p-piller i veckan) och ingenting att tänka på (stora blödningar, komma ihåg piller etc). Tack och hej!

 5. Jag har haft min kopparspiral i drygt tre år nu. Det funkar jättebra förutom att jag kanske har lite mer mens än tidigare men å andra sidan tycker jag att det blev så efter att jag fött barn så det är inte säkert att det hänger ihop med spiralen.

  För övrigt tycker jag att det är skönt att slippa hormoner – när jag åt p-piller var jag så hemsk i humöret hela tiden.

 6. Har hormonspiral som håller 5 år. Gjorde väldigt mkt mindre ont att sätta in än vad jag trott (och hört). Lite mer ont än cellprov typ.

  Har bara haft den i typ två månader men hittills inte riktigt lika grov Pms. Den värsta udden borta. Mens som vanligt.

  Men framförallt är det så OTROLIGT SKÖNT med ett preventivmedel som jag inte behöver tänka på! Inget att komma ihåg, inget oroa sig för oönskade graviditeter.

 7. Jag har en hormonspiral som ska ha väldigt låg hormondos (har så dålig koll). Jag tyckte att det gjorde as-ont att sätta in den, men bortsett från det och lite typ molvärk första dagarna så märker jag inte av den. Jag har i princip ingen mens (najs) men pms. Tror dock inte att jag har mer pms nu än vad jag hade innan.

 8. Två kompisar som haft spiral har upplevt detta:
  Kroppen sa nej tack och krystade ut den.
  Det var ej skönt.

 9. Hade kppparsprial 1,5 år efter barnets födsel och det funkade inte för mig. Jag blöder mycket i vanliga fall och med spiral kan man ju blöda mer så jag fick gå upp på nätterna och byta mensskydd, fick blodtrycksfall och höll på att svimma osv. Mer mensvärk också men det var inget problem eftersom jag inte har det normalt så det gick från noll till en del om du fattar. Partner sa att han kände ”trådarna” ibland när vi låg och det kunde sticka till men han tyckte inte det var något problem egentligen. I början ryckte jag det kändes typ obekvämt själv, som att jag hade något i buken, men sedan avtog det lite. Kände mig dock aldrig helt tillfreds så tog ut den och övergick till säkra perioder.

 10. Inte vad du frågade efter, men jag tar mig ändå friheten att slå ett slag för manlig sterilisering. Min man gjorde det efter vårt andra barn, vi bestämde att vi inte ville ha fler barn. Det är ju nackdelen såklart, man måste veta att inga fler kan är aktuellt. Men känner man sig säger på det så är det ett okomplicerat ingrepp, lite ömt i regionen några dagar men i övrigt inga biverkningar. Det är väldigt lättande att sen kunna ha sex utan att öht behöva förhålla sig till barnalstrande, varken o-hoppas-vi-blir-gravida-denna-gång eller gah-åt-jag-P-pillret-imorse.

 11. När jag fått mitt sista barn (han är 15 nu…) fick jag verkligen mensen från helvetet. Dessutom började ägglossningen bli koko, så jag hamnade på gynakuten några gånger för att blödningen aldrig slutade. Började äta gulekroppshormon för att lösa det problemet, men dels är den dosen högre, dels är det ju inget preventivmedel… Så för 8 år sedan satte jag in min första hormonspiral. Så sjukt skönt! Har i princip inte haft mens sedan dess. Jag är nu halvvägs in på nummer 2 och har en liten, liten mens varje månad som kräver typ ett trosskydd, en dag eller så.. Är väldigt nöjd.

 12. Jag har haft en sån där stav i armen. Hormon, men låg dos. 0 mensvärk och efter ca 6 månader hade jag ingen mens alls. Det tycker vissa är negativt men stort plus i min bok.
  Helt oläskigt att ha den där, känns inte alls. Den håller i 5 år. Har inget ärr efter att den togs ut.

   1. Mm, det blev bra. Lite oregelbunden mens i början som var väldigt störigt så jag var nära att ta ut den men sen som sagt ingen mens alls.
    Dom rekommenderade den framför spiral eftersom jag ville ha fler barn och med spiral finns liten risk för infektion i livmodern.
    Känner att det vill man ju inte riskera trots att man inte vill ha fler barn.

 13. Jag satte in spiral (jaydess med väldigt låg hormondos) för 3 månader sen så har inte jättemycket erfarenhet än. Men det gjorde mycket mindre ont att sätta in den än vad jag hade trott att det skulle göra. Jag blödde lite i ca 2 mån, det verkar äntligen ha gett sig! Vet inte hur den påverkar pms och mens då jag fortfarande ammar och inte har fått tillbaka mensen än.
  Det är en jäkla djungel det här med preventivmedel. Jag fick testa jättemycket olika när jag var yngre. Fick migrän av p-piller, blödde konstant av minipiller och p-stav. Hittade tillslut p-piller som ändå funkade men känner i efterhand att jag nog inte mådde toppen på dem. När jag skulle börja med preventivmedel igen nu (efter ca 7 år utan) tänkte jag först kopparspiral men var rädd för mer mensvärk och större blödningar. Fick då tips om jaydess. Och summa summarum, en massa svammel senare, så har jag ännu inte känt av några biverkningar. Jag känner mig som vanligt.

   1. Ett och ett halvt år senare sitter jag och googlar spiral och pms och hamnar här. Jag lovade ju att svara hur det har funkat 🙂 Jag blöder knappt alls och har ingen mensvärk så so far so good. Tycker dock att jag är så himla lättirriterad och arg från ägglossning till mens och två veckor av fyra funderar jag på att medicinera mot pms. Tycker att det påverkar mitt sätt mot resten av familjen. Jag går liksom runt och småkokar hela tiden. MEN vet inte om detta beror på spiralen eller om det är så här min pms är även utan preventivmedel? Så, varsågod för lite svammel!

 14. Jag har haft kopparspiral i tio år. Allting funkar jättebra, det är bara det att mensen blir längre, för mig blir den ungefär 8 dagar lång. Inga övriga besvär.

 15. Jag har Jaydess sedan förra året och älskar det! Det är en låghormonspiral som man har i fem år. Har inte haft några som helst problem och som grädde på moset – slipper mensen (även om det verkar vara individuellt)!

 16. Hej!
  Kanske blir det lite upprepning från tidigare kommentarer, men jag trivs så bra på din blogg och dess kommentarer så jag vill gärna vara med!
  Jag började med kopparspiral, funka fin förutom storleken på blödningen. Den var enorm, fick knappt lämna blod (är blodgivare) under tiden. Dock råkade jag krysta ut den själv så det löste sig fint, både för mig och för övrig mänsklighet som är i behov av mitt blod. Det är dock högst ovanligt att lyckas krysta ut en spiral, men hade menskopp under tiden som jag brukade trycka ut (krysta) och det var jag lite väl skicklig på. Så efter denna upplevelse bytte jag till Jaydess. Spiralen har minst mängd hormon och kan sitta i tre år. Mycket nöjd, hade en liten blödning ist för mens. Liten men lång, i 6-7 dagar. Denna lilla rackare ställde dock till det med obalans och annat, fick en del svampinfektioner och baktriell vaginos. Inte alls säkert att det hängde ihop med spiralen, men jag har alltid varit lite extra känslig direkt efter mens, typ de där två sista dagarna av något som är inte riktigt är rött och rikligt. Med Jaydess bestod mensen endast av det där lilla. Och även om det var bättre än den rikliga så var det lite besvärande, är mer av en allt eller inget person. Så jag och min perfekta barnmorska tog beslutet att byta ut Jaydess mot en Mirena, som har något mer hormon och sitter i 5 år. Mirena har jag nu och är helnöjd. Ibland har jag en liten blödning, ibland inte. Max 2-3 dagar håller det i sig och behöver aldrig mer än ett trosskydd. Humöret är på topp och inga andra biverkningar. Fast det där vet jag ju själv inte egentligen, om humöret är bättre/sämre. Hade jag vetat det jag vet idag hade jag valt Mirena direkt. Det kostar ju lite att köpa spiraler. Har dock haft turen med min barnmorska som är otroligt duktig och framförallt flexibel. Har inte haft några problem med att kasta upp mig i gynstolen heller, vilket nog har bidragit till min avslappnade inställning och kreativitet kring att testa olika grejer i underredet. Hoppas du hittar något som passar och att det funkar bra!
  Ha en fin helg,
  Maria

 17. Jag har hormonspiral som var en riktig skräckupplevelse att sätta in, tyvärr. Hade en kompis som satte in samma vecka som fick precis samma. Höll på att svimma (av smärtan samt illamående). Fick ligga ett tag på golvet på en handikapptoa på MVC för att jag trodde jag skulle kräkas. Tunnelbaneresan hem var den värsta jag varit med om i mitt liv. När jag kom hem somnade jag på sängen och sov i fem timmar, efter det hade jag bara som mensvärk i några dagar.

  Jag har mer mens än vanligt. Räknade ut att jag har ungefär 8 dagars mens och 16-18 dagar utan, sedan börjar det igen. Så det känns inte värt det för mig att ha den överhuvudtaget. Har flera kompisar som inte har mens alls och det verkar vara drömmen. När jag ringde en annan vårdcentral för att prata om att ta ut den sa dom att jag skulle avvakta och se om det stabiliserar sig och blir mindre mens men satte in den i maj och nu är det januari. Kommer nog ta ut den snart. Hade Nuvaring tidigare men fick inte det på vårdcentralen i Alvik för att mitt BMI är ”sjuklig fetma”. Då väger jag 13 kg mindre nu än jag gjorde när jag fick Nuvaring hemma i Värmland och hade det i 5 år helt utan problem…

 18. Jag har nu min andra kopparspiral och båda har fungerat bra för mig. Har alltid haft mycket mens, och den blev inte rikligare, men det kan säkert också bero på två graviditeter. För mig är ett hormonfritt preventivmedel det enda alternativet, vill inte utsätta mig själv eller miljön för extra hormoner. Nästa i tur är nog att min man steriliserar sig, tycker jag fått ta hand om den här biten rätt länge nu.

 19. \begin{roman}
  Jag (25, inga barn) har kopparspiral sedan ett drygt år tillbaka (fick fast förhållande och var osugen på hormoner). Gjorde inte så ont att sätta in. Blödde kanske tre veckor efter insättandet, inte så mycket per dag men dock mycket irriterande.

  Sedan kom mensen och det med besked. Blödde så mycket att jag nästan skrämde mig själv. En dag när jag skulle fiska ut min menskopp (det verkar vara delade meningar om man får kombinera spiral med menskopp men min barnmorska sa att om du trivs med det så är det värt risken) var det plötsligt trådar där. Hopp och hej, tillbaka in till barnmorskan som konstaterade att trådarna var mycket längre än hon lämnat dem, tog ut spiralen och satte in en ny (gjorde om möjligt ännu mindre ont än att sätta in den första).

  Där har den sedan suttit sedan dess (ett år och fem dagar idag). Första kanske 8-9 månaderna efter att den nya spiralen kom på plats var mensen: riklig! Vill inte räkna hur ofta jag blödde igenom under den här perioden, lång, ibland smärtsam. Blev nojig en gång för dryga månaden sedan och traskade iväg till barnmorskan som sa att allt såg bra ut.

  Men skam den som ger sig. Nu är jag tillbaka på någon sorts ”normalnivå”, blöder ungefär lika mycket som utan spiral de värsta dagarna (som dock inte är desamma som förut så nu har jag två dagar på mig att förbereda mig för vad som komma ska).

  Nu tycker jag att kopparspiralen är ett toppenpreventivmedel hela den mensfria delen av månaden. Under mensen nojar jag över att menskoppen ska störa den på något sätt, och första sexet efter mens händer det att min partner känner trådarna – sedan verkar de liksom lägga sig på plats igen och allt är frid och fröjd tills nästa mens kommer.

  Men då fick jag som sagt mer än det utlovade halvårets ”anpassningstid” med frekvent oro/ångest över om spiralen var där den var, om jag skulle bli tvungen att sluta ge blod, att jag skulle läcka igenom allting ut till stolen på nya jobbet, osv osv.

  Fattar inte hur det ska behöva vara så besvärligt med preventivmedel, lever vi inte på 2000-talet, har det inte funnits gott om tid för att forska på det här? Tycker också att jag fick alldeles för lite information hos barnmorskan (som inte sa någonting alls om biverkningar och viftade bort menskoppsoron), varpå jag vände mig till Internet och det skulle jag verkligen inte ha gjort för jösses vad mycket skit det finns på Internet i den här frågan, oavsett vilket preventivmedel man söker på hittar man ju någon som har fått sitt liv förstört av det, känns det som…

  Håller tummarna för att jag inte ska behöva fundera mer över det här på ett tag (nästa grej blir väl att ångesta över eventuella graviditeter och barn, vilket det också verkar finnas ruggigt mycket hemskheter om på Internet)… Och att det löser sig till det bästa för dig!
  \end{roman}

  1. Så himla glad över att du skrev denna roman, tack bästa blåmes!

   Kände också så, när jag började googla. Tänkte att jag såklart vill veta, men att det kanske blir mer hanterbart med kommentarer på bloggen. Så har jag fått så här många intressanta och bra. Mkt tacksam.

 20. Jag bytte till kopparspiral för typ 10 år sedan eftersom jag inte ville fortsätta med hormoner (hade ätit p-piller i evigheter, testade p-spruta ett kort tag men slutade pga hade mens jämt typ). Upplevde att min hy blev bättre och min sexlust betydligt större när jag slutade med hormonerna.

  Jag är inne på min andra spiral och tycker det funkar jättebra! Har inte mer eller längre blödningar än tidigare vilket annars brukar nämnas som en ev effekt. Det är inte så himla skönt att sätta in och ta ur den i och med att de kommer åt livmodertappen men det är överkomligt (har tagit värktabletter i samband med dessa tillfällen). Lite molvärk och liten blödning efteråt men iom att den sitter inne i flera år har jag tyckt det varit värt det lilla obehaget.

  Jag är supernöjd med mitt byte till kopparspiral! Värt att notera är kanske att jag ju inte fött några barn om det på ngt sätt kan påverka mina erfarenheter till det mer positiva än vad andra skrivit här.

 21. Hade koppar i nio år och trivdes väl egentligen rätt bra, men hade väldigt riklig mens och det blev bara värre med åren, längre tid och så. Så för två år sen (när sterilisering blev kostnadsfritt) så tänkte jag först att jag skulle göra det (var 34 år och ville inte ha barn nånsin) men blev avrådd och övertalad att ta en hormonspiral istället. Trots att jag sa att jag absolut inte tålt några p-piller nånsin (testade rätt många sorter innan jag fick spiralen).

  Och mycket riktigt blev jag singel ganska snart efter isättandet av den, om det nu berodde på hormonerna eller inte, förhållandet var kanske inte jättebra ens innan iofs…

  Problemet är att jag inte riktigt kommer ur den ledsamheten. VET ju inte om det är hormonerna eller inte. Eller om det fortfarande är normal hjärtekross. Sexlusten vet jag inte heller, har iaf inte särskilt stor lust att träffa någon ny.

  Men jag har ingen mens alls och efter nio år med rätt mycket mens är det så himla skönt så jag behåller hormonspiralen så länge jag orkar med att må såhär. Frågan är ju vad jag ska göra om jag träffar någon ny?

 22. Kopparspiralen är min bästa vän. Har aldrig gjort ont att sätta in och gett noll biverkningar. Möjligen något mer mens och mensvärk men jag hade inte särskilt mycket från början. Mådde väldigt dåligt av p-piller så kopparspiralen var verkligen en stor lättnad.

 23. Hej!

  Jag har haft spiral. Jag hade fler dagar med blödningar än utan. Det var rakt av en pina. Jag blev dessutom så illa bemött när jag satte in den så jag drog mig för att få dit för att ta ut den… så det dröjde säkert minst två år innan jag vågade mig tillbaka till Gripen. Ont gjorde det också. Känner att jag blockerat ut en del grejer, men vill minnas att det var kopparspiral. OBS att jag förstår att jag hade en väldig otur!! Men… ibland tycker jag de får spiral-alternativet att låta så himla enkelt fast rätt många saker kan krångla. Nåväl, den går ju att ta ur om det inte funkar och om det funkar så är det ju himla smidigt. Hoppas du blir nöjd med ditt val 🙂

 24. Jag är nöjd med min hormonspiral, inga mens och skönt att slippa tänka på det. Nackdelen är att hyn blivit sämre men så länge det är det enda minus kan jag leva med det

 25. Statte in en spiral efter första barnet, minns inte om det var koppar eller hormon. Det gjorde så fruktansvärt ont och var väldigt obehagligt. Det visade sig att den hamnat snett och jag fick akuttid på sjukhuset för att ta ut eländet. Gynekologen var en pappa på dagis? Ångest fortfarande över den hemska och jobbiga situationen. Så aldrig mer!

 26. Jag tål inga hormonpreparat. Har testat också mildaste varianterna och blir så deppig. Har kopparspiral. Hade först kopparspiral innan barnen. Gjorde fruktansvärt ont att sätta in, upplevde att den nöp mig då och då och att mensvärken blev värre. Min man fick ett ärr på penis av trådarna. Var ändå nöjd pga uselheten i andra alternativ.
  Har nu spiral igen efter 2 barn. Kände inget när de satte in den och känner aldrig av den. Så nöjd.
  Ja just ja, ska kanske nämna att jag blev gravid med kopparspiral också (en petitess som nu är 9 månader). Hehe.
  Barnmorskan: så du är nöjd med spiral?
  Jag: ja! Supernöjd! Förutom att jag blev gravid då, men annars super!

 27. Hade hormonspiral (Mirena?) i knappt två år mellan barnen och det var klart bästa preventivmedlet jag haft, och ska ha igen när det blir aktuellt.

  Minimal smärta vid insättning, minimala blödningar, bra humör, bra hy, 0 tankeverksamhet, gravid på andra försöket när jag tog ut den. På mig funkade den perfekt helt enkelt.

 28. Satte in en kopparspiral när jag var runt 26-27 (inga barn). Valde den pga ville från hormonerna. Funkade bra för mig, kanske lite mer mens men tyckte att det blev bättre med tiden. Plockade ur den när jag och sambon började prata barn.

  Nu behöver jag inte tänka på p-medel eftersom sannolikheten att jag och sambon blir gravida spontant är typ 0.

   1. Kan tillägga att vi blev gravida med hjälp av IVF för snart 4 år sen. Sambon hade cancer för ett gäng år sen (före min tid, så att säga), men då tänkte de långsiktigt och frös in spermier 🙂 Så hans genpool fanns att tina upp hehe 😉

    För övrigt mycket tacksam för vetenskapen som lett fram till IVF. Vilken grej det är!

 29. Satte in spiral i somras, 3-årig med väldigt låg hormonell. Har fött ett barn och kände ingenting, fattade inte ens att det var klart 🙂 hade blodiga flytningar från och till i typ en månad efter och nu har jag blodiga flytningar/mens 1 gång i månaden ca 5-6 dagar, klarar mig på trosskydd. Är sjukt nöjd m spiralen, inte tänkt på några biverkningar och de jag legat med har ej märkt något.

 30. Jag har en hormonspiral med låg dos. Den ger mig väldigt utdragen, fast inte så riklig mens. Håller på i mer än en vecka.
  Plus att jag gått upp i vikt sedan jag satte in den. Men det är ju svårt att veta vad som beror på vad, men när jag en gång i tiden slutade med p-piller gick jag ner i vikt.
  På plussidan tycker jag att det är bra att den inte märks alls. Dessutom kan den tydligen hjälpa mot cellförändringar i livmodern och eftersom både min mamma och mormor haft det, t o m livmodercancer, tar jag gärna lite ev viktuppgång på köpet om detta hjälper.

 31. Har haft hormonspiral som inte funkade alls för mig, fick samma biverkningar som på p-piller (deppig, var inte mig själv osv) och fick vidrig pms. Att sätta in den gjorde ont, men det går ju över. Dock, om du använder menskopp och väljer att sätt in en, be den som sätter in spiralen att klippa trådarna så mycket som det går. Jag lyckades dra ut min första spiral tillsammans med min menskopp, trådarna följde med bara, och det är den värsta smärta jag varit med om.

  Lycka till med valen!

 32. Jag var väldigt snabb med att skaffa preventivmedel pga ville absolut inte bli gravid igen och jag helammande inte. Min BM rekommenderade mig Mirena eftersom jag är känslig för hormoner. Jag var tveksam eftersom min smärttröskel är låg och att sätta in den verkade smärtsamt, men jag litar 100% på min BM plus att jag ju fött barn och tänkte att det kan ju inte vara värre än en krystvärk. Den kostade ca 1000 kr, håller i fem år, har hormondos som ett minipiller var tredje vecka, det gjorde inte alls ont att sätta i den, men fick blödningar av och till de första tre månaderna. De var som en riklig mens och var väldigt jobbiga och jag blödde typ varannan vecka ett tag. Jag hade återbesök hos min BM och hon sa att de första tre månaderna kan vara krångliga innan kroppen anpassar sig och gav mig rådet att hålla ut ett tag till. Nu har jag snart haft den i ett halvår och vill inte ta ut den. Har fått någon miniblödning på sistone och känner mig mycket tillfreds med mitt val! Om du väljer hormonspiral så är mitt råd att hålla ut de tre första månaderna och sen utvärdera. Men det är så himla jobbigt med preventivmedel :(((
  Lycka till!

 33. Jag har haft kopparspiral i ett och ett halvt år ungefär. Valde att byta från p-piller eftersom jag upplevde att jag var väldigt ojämn i humöret och ville testa preventivmedel utan hormoner. Nu känner jag mig rätt mycket gladare (oftast!) och har inte haft några problem med rikligare mens, även om jag mer eller mindre räknat med det efter vad barnmorskan berättat. Utöver det så upplever jag att jag har större sexlust nu men det kan väl lika gärna bero på annat. Alltså, hade jag inte misstänkt att hormonerna spökade hade jag troligtvis valt en hormonspiral (av anledningar jag ej riktigt minns just nu?) men jag är i alla fall nöjd med min, även om jag gruvar mig lite för den dagen den ska bytas ut. Så många skräckhistorier här i kommentarsfältet förresten? Att man kan råka krysta ut den t.ex, huvva!! Jaja där fick du mina fem cent i alla fall, lycka till med att samla ihop alla för och emot och ta ett beslut, ha. Kram!

 34. Jag har testat båda och ingen har funkat för mig. Kopparspiral, oändliga blödningar, blödningar (rejäl mens i någon vecka och sen småblödningar) i tre av fyra veckor och sen började det om igen. Ohållbart. Tog bort den efter ett år tror jag. Kallade uttagningen av den för ”jakten på den försvunna spiralen” då trådarna var lite för kort klippta så fick ta en sväng till gyn för att leta reda på den. Där hittade de den ganska snabbt, satt bara lite längre in.

  Provade sedan hormonspiral som inte heller funkade då jag fick samma negativa påverkan på humöret som av p-piller och det märktes väldigt tydligt. Det är ett gissel med preventivmedel alltså. En stor anledning till varför jag inte läser vidare till barnmorska är att jag tycker att preventivmedel är svårt att stå för. Visst vissa funkar det hur bra som helst för men för väldigt många så ställer det till mycket och framförallt i en period för de yngre användarna som håller på att formas som unga vuxna. Jag trodde att jag var en deppig tjej men när jag efter många år slutade med p-piller så var det som att dra upp persiennerna.

  Men tillbaka till spiralerna, gått superbra att sätta in och ta ut, inte gjort det minsta ont. Så slutsatsen måste väl bli att testa och håll tummarna för att det funkar för dig!

   1. Och tack för att du tar upp såna här ämnen. Är så himla intressant att läsa de andra kommentarerna också. Man är ju sällan ensam om tankarna liksom!

 35. Jag har hormonspiral, satte in den när Mollie var några månader. Känns som jag blödde konstant i drygt fyra månader efter insättning. Det var verkligen jobbigt, nästan värst psykiskt. Sen kunde inte Bm se trådarna när jag var på återbesök och jag fick åka till sjukhuset och göra ultraljud. Det visade sig att den satt bra, som tur var. Men såklart googlade jag innan och trodde att den ”vandrat” iväg osv.

  Men det jag vill säga är att nu funkar den jättebra, blöder sällan och väldigt lite, fyra gånger per år kanske ??. Verkligen toppen!

  Dock vet jag inte om det blir spiral nästa gång, pga blödningarna i början och hur det blir när den ska ut ??.

  1. Men vad läskigt innan de fick koll på den. Tack snälla Josephine, både för att du berättade om din upplevelse och om hur du känner inför en eventuell nästa gång.

 36. Jag provade hormonspiral efter vårt andra barn för snart två år sen. Det var den med lägst dos, gjorde inte alls ont att sätta i. Men jag tyckte det var SÅ jobbigt, jag kände mig deprimerad och lämnade nästan min sambo pga detta. I övrigt tyckte jag att det var jobbigt att min menscykel blev helt ”förstörd” och att jag inte längre hade koll. Plus att jag HELA tiden var medveten om att den satt där, inte som att jag hade ont eller så men jag kände den hela tiden. Efter ca 6 månader tog jag ut den och alla symptom försvann på mindre än en vecka. Nu blir det aldrig mer hormoner för mig!

 37. Min rapport, hormonspiralen: Lite obehagligt att sätta in (inte alls ont men de ”grävde runt” en del. Inga biverkningar alls. Ingen mens alls. Dock sa dom ”om du planerar att bli med barn får du räkna med att det kan ta upp till ett år innan du kan bli gravid”….det tog exakt 2 veckor…

  Hört om kopparspiral: Mensen blir mycket rikligare än innan.

  Slut på rapport!

 38. Hej! Var skiträdd för spiral pga skräckhistorier. Vill inte dribbla med hormoner men satte in en kopparspiral efter bebis förra vintern. Obehagligt 2 dagar, sedan har det funkat fantastiskt.

  xxx

  Sara

 39. Gah! Det eviga dilemmat – spiralen. Jag har haft hormonspiral och gillade EJ. Tyckte min pms blev värre efter jag satte in den (efter andra barnet). Men den (pms-en) blev inte heller inte bra när jag tog ut den igen. Tyvärr. Så varför skriver jag ens något? Jo, för att jag fick infon att jag inte skulle ”få ngn ägglossning” och således var pms:en ”omöjlig” att få med en hormonspiral.

  Kram från Jenny på PMS-Podden

 40. Här kommer ytterligare en med erfarenheter. Jag hade en hormonspiral som jag blödde mycket av och fick världens värsta PMS.
  Jaba: nu får det vara nog – ett år senare.
  Då hade den vuxit fast i min livmoder. Ej härligt.
  Saknar mina p-ringar…

 41. Jag hade hormonspiral och tyckte det fungerade hur bra som helst. Vet inte om jag hade några biverkningar direkt, men tyckte att det gjorde svinont att sätta in och ta ur den.

 42. Jag fick en hormonspiral, och ännu efter två år hade jag mellanblödningar typ varannan dag. det kändes som om livet var en enda utdragen mens. Suck. det blev jag väldigt trött av men sedan slutade mellanblödningarna och en förskräcklig ryggont accelererade så sömnen flyr och trådarna känns inte mer… undrar om den försvunnit någonstans. Så jag har beställt gynekologtid. Jag borde väl ta ut eländet för att kunna sova ordentligt utan ryggvärk. Tänk att vi kvinnor ska gyckla med våra hormoner såhär. En karl skulle knappast ställa upp på det. Det är ju inte klokt.

 43. Innan jag började med p-piller var min mens regelbunden som en klocka. 4dagar med blödning, en total cykel på 25dagar samt huvudvärk vid mens.
  Har testat p-piller tre kombinerade som det hette = mens 3 veckor uppe håll under sockerpillerna samt att mamma fick bädda år mig i badrummet lite då och då pga migrän från helvete. BM sa – Ja men du har ju inte blivit gravid! Då var jag 16år.

  Bytte BM och till ett p-piller som hade samma mängd hormon och migrän fanns kvar men mensen blev ok.

  Bytte till mini-piller, mensen regelbunden och sparsam 4, dagar och migränen färre dagar och inte lika kraftig.

  Vid 18år träffade jag mannen i mitt liv! Valde då att byta till p-stav pga av att jag var orolig att bli gravid med mimi-piller.

  3 första månaderna med p-stav var blödningsfria men kraftig huvudvärk när jag typ skulle haft mens. Sen började jag blöda 3v uppehåll ett par dagar. Humöret i botten. Ingen sexlust men värst av allt mer eller mindre kronisk svamp i underlivet. Efter totalt 8 månader ville jag ta ut den men blev övertalad att vänta lite till, kroppen hade ju inte vant sig än….. När jag fick sprickor i hela underlivet pga ständig svamp, inget sexliv på 5 månader å ständig gråt åkte den ut. Mensen regelbunden direkt! Sexlusten på topp! Tog 2 månader så var underlivet läkt! Sexlusten på topp!

  Här kom nu 2 barn. Inget preventivmedel mellan tjejerna födda 3,5år mellan. Regelbunden mens! Diganotiserades med hormonrelaterad migrän.

  Efter 2 barnet valde jag kopparspiral (totalt 10år). Första året fick jag typ mensvärk när jag gått promenader som var längre än 40 min. Kollade vid upprepade gånger med ultraljud och spiralen satt fint. Regelbunden mens, någon gång per år lite rikligare. Inga problem att använda menskopp. Sexlust de lux!

  Funderar nu på en sladdis. Recept på mini-piller finns men inte hämtat ut.

  En hel roman!

 44. Bytte från minipiller (med menstruation var 3 månad) bytte till koppar spiral som tog bort mensen helt, blev diagnostiserad med PCO. Det är en diagnos som sätts när man har ett underskott av kvinnliga hormoner att äggen inte utvecklas helt, inte helt säkert att man kommer kunna få barn osv. Tog bort koppar spiralen och dagen efter hade jag min första mens på 3 år. Läkarna vill såklart inte säga att koppar spiral kan göra detta men om den hamnat fel eller man får ett överflöd av koppar kan man få denna hormon rubbning. Läst på även efteråt att koppar spiral enbart är medicintekniskt klassat och inte medicinskt klassat. Kort och gott har kopparspiraler har inte genomgått hårda tester och man vet inte helt hur det påverkar kroppen mer än överskott på järn..

 45. Ni som har/har haft hormonspiral, hur lång tid var inkörsperioden för er? Har haft Mirena en dryg månad nu och är så less; jättedålig hy, uppsvälld + lagt på mig ett par kilo pga hungrig eller godissugen jämt. Addera småblödningar dagligen sedan den sattes in och en mens som hittills varat i 1,5 vecka och det känns som en ganska dålig idé, men jag vill ge den ett tag till. Har för mig att gyn sa 3-4 månader?

  1. Jag har precis bytt från p-piller till spiral då jag har gått upp 40 kg på dessa 7 år med p-piller och är konstant vätskefylld och svullen.
   Läste massa skräckhisorier om spiral på nätet… men hade en fantastisk barnmorska som lugnade ned mig. Gjorde lite ont att sätta in men härdade ut det. Har en oro att min partner ska känna trådarna eller att sexet inte kommer bli lika bra 🙁 eller att den ska flytta sig, men ska försöka gåpåig regelbundna kontroller tror jag.

   Nu har inte jag haft min spiral alls länge (Mirena). Endast gått två dagar, har fortfarande molande värk ibland. Dock är blödningarna från insättningen borta, men jag tog p-piller innan och slutade med dem dagen innan och vet att när jag slutar med dem kommer det komma världens flod (ja flod) inom 4 dagar.

   Men som svar på din fråga- man ska ge det 3-6 månader. Men känns som väldigt mycket biverkningar på så några veckor för dig.. håll ut till 3 månader kanske? Jag tror jag ska ge den 6 månader, blir det inte bättre åker den ut. Då blir det no hormones (:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.