Spiral, hur funkar det för dig?

Apropå pms och sånt. Jag vet att vi har pratat om det förut, men snälla ni som orkar: berätta hemskt gärna om hur det har funkat med er hormon- eller kopparspiral. Eventuella biverkningar osv. Och såklart även om det har varit helt smärtfritt. 

Hälsningar från en väldig tacksam (och osäker) person. 

Illustrerar detta med en snygg spiraltrappa. 

23 reaktioner till “Spiral, hur funkar det för dig?”
Carolineskriver:
12 januari, 2017 kl. 23:03
Har inte haft spiral själv men pratade med en barnmorska häromdagen som sa att det nu i år kommer en ny spiral med jättelåg hormondos som man kan ha i 5 år. Kan ju vara bra att känna till!

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:41
Men intressant, tack!

SVARA
Camillaskriver:
12 januari, 2017 kl. 23:13
Hade hormonspiral nåt år efter Fs ankomst, men kände mig inte bekväm med att gå omkring med ”nåt” i mig. Oroade mig (säkert helt klart i onödan) över att de där trådarna skulle hamna fel, perforera livmodern etc etc. Givetvis satt den finfint enligt gynekologen som fick plocka ut den..

Kände mig inte påverkad av hormonerna på det sätt jag kunde göra med P-piller.

Slut på rapport.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:41
Tack för utmärkt rapport!

SVARA
Åsaskriver:
13 januari, 2017 kl. 06:46
Fantastiskt med hormonspiral som jag haft i tre och ett halvt år. Har alltid haft besvärlig mens, svår mensvärk och rikliga blödningar med lågt blodvärde och trötthet som följd. (Testade kopparspiral med riktigt rikliga blödningar som följd, typ så jag tuppade av). Dessutom är jag jättekänslig för p-piller, blivit nedstämd av de tre sorter jag hunnit testa i mitt liv. Med hormonspiralen: ingen mens alls. Alltså ibland glömmer jag bort att den nånsin funnits? Hallelujah!
Nackdelar då?
Hm. Hyn kanske inte precis blivit bättre, men inga katastrofer. Ibland nojar jag över att inte ”ha koll” på cykeln mtp att hormonspiral innebär en liten ökad risk för utomkvedeshavandeskap. Sammantaget: rekommenderas i (evig) väntan på det manliga p-pillret.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:41
Superintressant! Tack!

SVARA
Camillaskriver:
13 januari, 2017 kl. 07:35
Hade först kopparspiral efter min första graviditet pga gillar inte tanken på hormoner. Blödde precis hur mycket som helst, otroligt besvärande. Efter ett halvår blev jag gravid, då hade de stora blödningarna troligen flyttat spiralen ur läge och jag blev gravid ändå. Har nu en ettåring och en tvåochetthalvtåring. Efter min andra unge har jag nu Mirena hormonspiral, funkar kanon. Små sporadiska blödningar, liten hormonmängd (BM pratade om motsvarande ett p-piller i veckan) och ingenting att tänka på (stora blödningar, komma ihåg piller etc). Tack och hej!

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:44
Nej men fy vad hemskt! Först biverkningarna och så gör den ändå inte sitt jobb! Tack för att du berättade <3

SVARA
Miaskriver:
13 januari, 2017 kl. 07:45
Jag har haft min kopparspiral i drygt tre år nu. Det funkar jättebra förutom att jag kanske har lite mer mens än tidigare men å andra sidan tycker jag att det blev så efter att jag fött barn så det är inte säkert att det hänger ihop med spiralen.

För övrigt tycker jag att det är skönt att slippa hormoner – när jag åt p-piller var jag så hemsk i humöret hela tiden.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:44
Det låter verkligen som att det är värt det för dig.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:44
Och tack såklart!

SVARA
Marie Hammarbergskriver:
13 januari, 2017 kl. 07:57
Har hormonspiral som håller 5 år. Gjorde väldigt mkt mindre ont att sätta in än vad jag trott (och hört). Lite mer ont än cellprov typ.

Har bara haft den i typ två månader men hittills inte riktigt lika grov Pms. Den värsta udden borta. Mens som vanligt.

Men framförallt är det så OTROLIGT SKÖNT med ett preventivmedel som jag inte behöver tänka på! Inget att komma ihåg, inget oroa sig för oönskade graviditeter.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:45
Ja men vad skönt det låter! Tack Marie!

SVARA
Mayaskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:27
Jag har en hormonspiral som ska ha väldigt låg hormondos (har så dålig koll). Jag tyckte att det gjorde as-ont att sätta in den, men bortsett från det och lite typ molvärk första dagarna så märker jag inte av den. Jag har i princip ingen mens (najs) men pms. Tror dock inte att jag har mer pms nu än vad jag hade innan.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:46
Tack Maya! Tycker man borde kunna få lugnande och lustgas när man sätter i den hehe.

SVARA
Lisaskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:31
Två kompisar som haft spiral har upplevt detta:
Kroppen sa nej tack och krystade ut den.
Det var ej skönt.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:47
Åh fy fan!

SVARA
Cskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:37
Hade kppparsprial 1,5 år efter barnets födsel och det funkade inte för mig. Jag blöder mycket i vanliga fall och med spiral kan man ju blöda mer så jag fick gå upp på nätterna och byta mensskydd, fick blodtrycksfall och höll på att svimma osv. Mer mensvärk också men det var inget problem eftersom jag inte har det normalt så det gick från noll till en del om du fattar. Partner sa att han kände ”trådarna” ibland när vi låg och det kunde sticka till men han tyckte inte det var något problem egentligen. I början ryckte jag det kändes typ obekvämt själv, som att jag hade något i buken, men sedan avtog det lite. Kände mig dock aldrig helt tillfreds så tog ut den och övergick till säkra perioder.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:47
Oj herregud, har hört många som fått extrema blödningar. Usch!

SVARA
Helenskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:39
Inte vad du frågade efter, men jag tar mig ändå friheten att slå ett slag för manlig sterilisering. Min man gjorde det efter vårt andra barn, vi bestämde att vi inte ville ha fler barn. Det är ju nackdelen såklart, man måste veta att inga fler kan är aktuellt. Men känner man sig säger på det så är det ett okomplicerat ingrepp, lite ömt i regionen några dagar men i övrigt inga biverkningar. Det är väldigt lättande att sen kunna ha sex utan att öht behöva förhålla sig till barnalstrande, varken o-hoppas-vi-blir-gravida-denna-gång eller gah-åt-jag-P-pillret-imorse.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 08:48
Detta tycker jag också låter som ett väldigt bra alternativ! Tack!!

SVARA
/ninaskriver:
13 januari, 2017 kl. 09:05
När jag fått mitt sista barn (han är 15 nu…) fick jag verkligen mensen från helvetet. Dessutom började ägglossningen bli koko, så jag hamnade på gynakuten några gånger för att blödningen aldrig slutade. Började äta gulekroppshormon för att lösa det problemet, men dels är den dosen högre, dels är det ju inget preventivmedel… Så för 8 år sedan satte jag in min första hormonspiral. Så sjukt skönt! Har i princip inte haft mens sedan dess. Jag är nu halvvägs in på nummer 2 och har en liten, liten mens varje månad som kräver typ ett trosskydd, en dag eller så.. Är väldigt nöjd.

SVARA
Hanna Rosellskriver:
13 januari, 2017 kl. 09:44
Suveränt. Tack!